FSA onthult K-Force WE groepset

WE is ready! FSA onthult zijn 11-speed elektronische groupset

WE are ready… ‘WE’ is ready! FSA introduceert zijn hagelnieuwe 11-speed elektronische groupset, ‘K-Force WE’

FSA presenteert vol trots zijn gloednieuwe elektronische groepset met de kwaliteit, snelheid, controle, vertouwt gevoeld, betrouwbaarheid en duurzaamheid die u gewend bent van FSA. Met de K-Force WE groepset is het voor iedere rijder mogelijk om zelf de controle in handen te nemen, letterlijk! Want zelf configureren en aanpassen van instellingen behoort tot de mogelijkheden.

WE staat voor Wireless Electronic. K-Force WE is een geheel nieuwe groepset. Van de Carbon shifters tot de met aandacht ontwikkelde en innovatieve voor- en achterderailleurs, de verborgen long-life batterij, de vernieuwde K-Force crankset, tandwielen, de cassette, en de opgewaardeerde remmen.

K-Force WE is een 11-speed systeem dat geschikt is voor double crankstellen. Het heeft een revolutionair schakelsysteem waarbij het brein zich in de voorderailleur bevindt. Deze communiceert met de achterderailleur om zo het rijden met de WE groepset zo aangenaam mogelijk te maken voor de coureur.

K-Force WE is in feite een hybride draadloze groepset, en hiermee hebben ze “the best of both worlds” in handen. Het is resultaat van uitgebreid onderzoek, ontwerpen, bijschaven en meer dan een jaar testen met professionele coureurs uit verschillende teams, verschillende landen en tijdens verschillende disciplines. De batterij, voor- en achterderailleur zijn verbonden via een draad en de beide shifters zijn draadloos en worden elk apart aangedreven door een krachtige lichtgewicht batterij die lang meegaat.

De voordelen van deze ontwerp benadering zijn te vinden in de optimale mix van efficiëntie, precieze functionaliteit, betrouwbaarheid op lange termijn, gewichtsbesparing, gebruiksgemak en simpel onderhoud (inclusief de mogelijkheid in de toekomst om het te installeren op aero / tt sturen).

Omdat de draadloze signalen van de WE groepset via ANT+ gaan zijn er enorme mogelijkheden met betrekking tot het registreren en delen van massa’s aan data en informatie. Door de nauwe samenwerking met Wahoo en Garmin tijdens de ontwikkeling is de groepset door te werken met de ANT+  technologie compatible met vele fietscomputers die ook gebruik maken van ANT+.

Met dank aan de combinatie van innovatief design en de optimale gewichtsbesparende, sterke en duurzame componenten komt het totale gewicht van de K-Force WE groepset op 2090g.

kofrce-we

De mogelijkheid om zelf aanpassingen te doen in de configuratie van de groepset om het zo af te stemmen op ieder individu afzonderlijk stond tijdens de ontwikkeling van WE hoog op het lijstje. Dit is terug te vinden in de verschillende afzonderlijke componenten.

 

k-force-we-shifters

De shifters

De K-Force WE shifters hebben UD carbon hendels. Deze zijn te verkrijgen twee lengtes met 6mm lengteverschil tussen beide om zo goed aan te kunnen sluiten bij de handen van iedere coureur. Daarbij komt dat remhendel ook nog eens in drie afstanden van het stuur kan worden ingesteld met een schroef die zich onder de rubbers bevind.

De shifters hebben ergonomische “rocker shifter switches” waarmee de derailleurs aangestuurd worden. De functie van de rocker shifter switches kunnen aangepast worden aan de wensen van de berijder. Het design van de shifters zorgt ervoor dat ze goed en intuïtief te bedienen zijn, zelf met dikke winterhandschoenen aan.

Door de shifter langer in te houden schakelt het systeem meerdere versnellingen op of af in een keer en door één enkele tik op de shifter per 1 versnelling op of af. Ergonomie en comfort waren key in de ontwikkeling voor de shifters. In samenwerking met FSA heeft Ivan Basso er met zijn jarenlange ervaring voor gezorgd dat deze 2 punten tot in ieder detail zijn doorgevoerd.

In iedere shifter bevindt zich een kleine krachtige knoopbatterij. Deze zou ongeveer 2 jaar mee moeten gaan afhankelijk van hoeveel er mee gereden wordt en de frequentie van het schakelen tijdens die ritten. De CR2032 knoopbatterij is plat, licht van gewicht, goed verkrijgbaar, goedkoop en simpel zelf te vervangen.

De versie met de lange remhendels is geschikt voor rijders met grotere handen en sprinters. De korte versie zorgt ervoor dat alle coureurs inclusief junioren en vrouwen de optimale controle hebben. Remhendels specifiek voor triathlon en time trail zijn momenteel nog in ontwikkeling.

 

k-force-we-front-derailleur

De voorderailleur

De voorderailleur is het brein van het hele schakelsysteem. De shifters geven een signaal aan de voorderailleur en deze stuurt de hele groep aan. De voorderailleur communiceert met de achterderailleur en corrigeert zich voortdurend met microscopische precisie om de ketting perfect in lijn te houden. Hierdoor is er een optimale kettingefficiëntie, minimale mechanische weerstand, een verminderde slijtage van ketting en tandwielen en geen vervelende geluiden of andere verrassingen.

Op de voorderailleur zitten gemakkelijk te bereiken en goed zichtbare controle/statuslampjes en bedieningstoetsen. Met de power knop kan het gehele systeem aan of uitgezet worden, gemakkelijk voor als de fiets vervoerd wordt of voor langere tijd niet wordt gebruikt.

k-force-we-front-derailleur-detail

De kleine LED-lampjes op de voorderailleur geven de batterijstatus: blauw betekend volledig opgeladen, groen betekend dat de batterij nog nagenoeg vol zit, geel betekend dat de batterij leeg begint te raken, rood geeft aan dat het tijd is om de accu op te laden. Mocht het toch voorkomen dat u de batterij volledig leeg rijdt dan zal het K-Force WE veiligheidssysteem de voorderailleur dwingen om op de binnenste kettingpositie te gaan staan zodat u de ketting altijd rond kunt krijgen. (u kunt door middel van de FSA app ook zien hoeveel keer u nog kunt schakelen voor de batterijvoeding volledig op is)

 

De voor en achterderailleur zelf afstellen is eenvoudig in de set-up modes. Deze kunt u benaderen door de ketting op het 6e tandwiel te leggen van de cassette en de set button in te houden op de voorderailleur. In deze modus kunnen de derailleurs met microstapjes bijgesteld worden om de positie ervan te optimaliseren.

 

k-force-we-rear-derailleur

De achterderailleur
Ook de carbon achterderailleur staat bol van de innovatie. Het is niet een traditioneel parallellogram design maar het is een unieke elektronisch gestuurde versnellingsbak die de kooi over de cassette verplaatst met enorme precisie.

Deze technologie heeft ervoor gezorgd dat FSA een compacte achterderailleur heeft ontworpen waarbij de motor perfect synchroon werkt met de lichtgewicht mechanische arm. Het op deze manier overbrengen van de beweging geeft het systeem een minimale kans op het verlies van nauwkeurigheid.

 

k-force-crankset

Crankset, tandwielen en cassette

K-Force WE is voorzien van een nieuw crankstel, nieuwe tandwielen en een nieuwe cassette die specifiek ontwikkeld zijn voor de groepset.

Het crankstel is een nieuwe ontwikkeling gebaseerd op de succesvolle K-Force modellen maar dan gemodificeerd. De armen zijn wat dunner waardoor de Q-factor lager is (de totale buitenmaat van beide crankarmen). Smaller is over het algemeen ergonomischer omdat het dichter komt bij de natuurlijke houding van de coureur en het is ook nog eens aerodynamischer.

De vorm van de spider (waar het tandwielblad aan de crank bevestigd zit) heeft een nieuwe vorm wat ten goede komt aan de stijfheid en de nauwkeurigheid van power meters. Kettingbladmaten , zowel standaard als compact zijn compatible met de K-Force WE groepset. Van 34T als minimale kleinste maat voor het binnenblad en maximaal 53T voor het buitenblad. Het maximale verschil tussen het kleine en grote blad mag dus 17 tanden zijn.

cassette

Cassettes zijn beschikbaar in 11-25 en 11-28, de optie 11-32 is nog in ontwikkeling en wordt momenteel getest.
Remmenk-force-brakes

De nieuwe K-Force WE remmen hebben meer power en laten het toe bredere velgen te gebruiken.

K-Force WE remmen hebben een high performance dual pivot ontwerp op basis van het bestaande K-Force Light model. Door de samenwerking met, en feedback van rijders uit het pro peloton, hebben FSA’s bewezen remmen nog meer stopkracht gekregen.

battery-1

De batterij

De slanke en lichtgewicht buisvormige WE batterij past precies in de zadelpen en is daar eenvoudig en veilig te monteren. Deze positie in de fiets zorgt ervoor dat de batterij is beschermd tegen weersinvloeden, er kan geen vocht of zout binnendringen en eventuele gevolgen van extreme tempratuur schommelingen worden hiermee geminimaliseerd.

Bovendien garandeert deze centrale positie van de lichtgewicht batterij in het frame geen nadelige gevolgen voor de rijeigenschappen van de fiets.

Met een enkele draad is de batterij verbonden met de voorderailleur en deze is weer verbonden met de achterderailleur. Dit zorgt ervoor dat het systeem betrouwbaar is op de lange termijn en blijft presteren zonder het toevoegen van veel extra gewicht.

 

battery-2

De 7.4V Li-ion batterij heeft een run-time van ongeveer 4.000 tot 6.000 km – afhankelijk van de rijstijl en het aantal keer dat er geschakeld wordt.

De oplaadtijd is ongeveer 1,5 uur van leeg naar vol met de meegeleverde oplader. De oplader wordt aangesloten op de achterderailleur. Hiervoor dient er 1 kabeltje losgemaakt te worden in de achterderailleur dat daar ingeklikt zit en geborgd wordt door een klein schroefje. Deze dubbele veiligheid zorgt ervoor dat de kabel er niet zomaar per ongeluk uit kan worden getrokken en het kan niet lostrillen wanneer er gereden wordt op ruiger terrein.

k-force-chain

Slotwoord

Testers hebben de K-Force WE groepset tot het uiterste gepusht en getest in de meest zware condities, terreinen in alle weersomstandigheden. Zelfs schakelen onder volle belasting tijdens een klim bleek geen probleem. Het systeem is zelfs gepijnigd door te testen hoe het omgaat met “cross-chaining”, zelfs dan gaf de groepset geen problemen, geen lawaai en de ketting sprong niet over. De remmen zijn tot het uiterste gedreven en er bleef altijd volledige controle en maximale remkracht, bocht na bocht, op elk moment en op elke ondergrond.

FSA is trots op het resultaat en is blij om de game-changing K-Force WE groepset op de markt te brengen.

 

c60-pllb-k-force-we